Cultuurfonds Vertaalprijs Martinus Nijhoff 2024 naar Paula Stevens

2010 Paula Stevens.jpg

De Cultuurfonds Vertaalprijs Martinus Nijhoff 2024 is toegekend aan Paula Stevens voor haar vertalingen uit het Noors. Wij feliciteren Paula van harte met deze hoogste Nederlandse vertaalonderscheiding!

'De jury is zeer onder de indruk van haar vertaaloeuvre: omvangrijk, divers, en vooral telkens weer van hoge kwaliteit. Het werk van een geleerde taalverliefde. Daarnaast is Paula Stevens een bijzondere pleitbezorger van eminente Noorse auteurs in de Nederlandse taal,' aldus het persbericht. 

Eerder, in 2010, werd Paula Stevens voor haar gehele vertaaloeuvre al onderscheiden met de Amy van Markenprijs. In 2017 kreeg ze samen met Edith Koenders, ook een laureaat van de Amy van Markenprijs, de Europese Literatuurprijs. 

In 2006 werd ze voor haar inzet voor de Noorse literatuur in België en Nederland benoemd tot Commandeur in de Noorse Koninklijke Orde van Verdienste.

De Cultuurfonds Vertaalprijs Martinus Nijhoff 2024 wordt uitgereikt op 18 april. 

Amy van Markenprijs

In verband met de viering van ons lustrum in 2025 wordt de eerstvolgende Amy van Markenprijs niet in 2024, maar in 2025 uitgereikt, en wel voor vertalingen die in de jaren 2022 t/m 2024 zijn verschenen - dat is voor deze gelegenheid ook één jaar meer dan anders. Uitgevers worden van harte uitgenodigd kandidaten voor te stellen.

Onder het tabblad Toekenningen vindt u de prijswinnende vertalers en boeken tot nu toe.

Subsidies

De eerstvolgende termijn om subsidie aan te vragen voor een literair werk uit een van de Scandinavische talen is 15 september 2024. Een aanvraagformulier vindt u hier. Lees wel eerst de voorwaarden waaraan uw aanvraag moet voldoen!