Amy van Markenprijs op 13 juni 2025

In verband met de viering van ons 25-jarig bestaan in 2025 wordt de eerstvolgende Amy van Markenprijs niet in 2024, maar in 2025 uitgereikt, en wel (waarschijnlijk) op vrijdag 13 juni. Het is een dubbel jubileum, want het is de tiende keer dat deze prijs voor een uitmuntende literaire vertaling uit een van de Scandinavische talen wordt toegekend. De eerste keer was ter gelegenheid van ons eerste lustrum in 2005.

Uitgevers krijgen in oktober 2024 de uitnodiging om kandidaten voor te stellen, maar ze mogen dit uiteraard ook op eigen initiatief doen! Het gaat om vertalingen die in de afgelopen drie jaar zijn verschenen - dat is voor deze gelegenheid ook één jaar meer dan anders. Voordrachten moeten uiterlijk 15 november bij ons binnen zijn, vergezeld van vier exemplaren van het betreffende boek, met een maximum van drie aanmeldingen per uitgeverij. Zie verder het reglement.

Onder het tabblad Toekenningen vindt u de prijswinnende vertalers en boeken tot nu toe.

Subsidies

De eerstvolgende termijn om subsidie aan te vragen voor een literair werk uit een van de Scandinavische talen is 15 januari 2025. Een aanvraagformulier vindt u hier. Lees wel eerst de voorwaarden waaraan uw aanvraag moet voldoen!