Vijfde uitreiking twee-jaarlijkse Amy van Markenprijs

Op vrijdagmiddag 28 november 2014 om 17.00 uur heeft Stichting Leonora Christina voor de vijfde maal de Amy van Marken vertaalprijs uitgereikt.

Op advies van een jury is de vertaalprijs, bestaande uit een oorkonde en € 5.000,-, uitgereikt aan de vertaalster Annelies van Hees voor haar vertaling van Niels Lyhne van Jens Peter Jacobsen uit het Deens. Niels Lyhne is in februari van dit jaar verschenen bij Uitgeverij Wereldbibliotheek.

Annelies van Hees was ruim 35 jaar docent Deens aan de Universiteit van Amsterdam. Ze heeft vele werken uit het Deens in het Nederlands vertaald, waaronder romans van Jens Christian Grøndahl, kinderboeken van Bjarne Reuter en filosofische werken van Søren Kierkegaard. Ook heeft Annelies van Hees twee bloemlezingen met vertalingen van Deense poëzie op haar naam staan. Voor haar vertalingen van de sprookjes van Hans Christian Andersen in het Nederlands ontving ze in 1999 de prijs van het Hans Christian Andersen Priskomite.

De jury van deze vijfde uitreiking bestaat uit dr. Lotte Jensen, neerlandica en universitair hoofddocent aan de Radboud Universiteit te Nijmegen, dr. Lisette Keustermans, scandinavist en literair vertaalster Zweeds en drs. Carla Joustra, scandinavist en vertaalster Noors. Het juryrapport vindt u hier: Juryrapport Amy van Markenprijs 20.

Vierde uitreiking twee-jaarlijkse Amy van Markenprijs
Op vrijdagmiddag 23 november 2012 om 17.00 uur reikt Stichting Leonora Christina voor de vierde maal de Amy van Marken vertaalprijs uit.

Op advies van een jury, bestaande uit dr. Lotte Jensen, neerlandica en universitair hoofddocent aan de Radboud Universiteit te Nijmegen, drs. Feico Houweling, scandinavist, auteur en docent geschiedenis aan diverse HOVO-instellingen, drs. Marja-Leena Hellings, vertaler en universitair docent Fins aan de Rijksuniversiteit Groningen, wordt de vertaalprijs, bestaande uit een oorkonde en € 5.000,-, uitgereikt aan de vertaalster Marianne Molenaar voor haar vertaling van Vader van Karl Ove Knausgård (2011) uit het Noors.

Marianne Molenaar heeft meer dan twintig Nederlandse vertalingen uit het Noors op haar naam staan. Zij heeft werk van onder andere schrijvers als Jon Fosse, Frode Grytten, Knut Hamsun, Hanne Orstavik, Anne B. Ragde en Åsne Seierstad uit het Noors vertaald. Ook de vertaling van het vervolg op Vader, Liefde (2012), is van haar hand.

Derde uitreiking twee-jaarlijkse Amy van Markenprijs
Op vrijdagmiddag 19 november 2010 reikt Stichting Leonora Christina voor de derde maal de Amy van Marken vertaalprijs uit.

Op advies van een jury wordt de prijs uitgereikt aan Paula Stevens voor haar gehele vertaaloeuvre. Paula Stevens heeft meer dan vijftig Nederlandse vertalingen vanuit het Noors op haar naam staan. Zij heeft werk van vele bekende schrijvers vertaald, waaronder Knut Hamsun, Herbjørg Wassmo, Jan Kjærstad, Lars Saabye Christensen, Erlend Loe, Unni Lindell, Johan Harstad, Roy Jacobsen en Knut Faldbakken.
De prijs bestaat uit € 5.000,- en een oorkonde.

De jury voor deze derde toekenning van de Amy van Markenprijs bestond uit drs. Bertie van der Meij, scandinavist en vertaler, drs. Edith Koenders, scandinavist, vertaler en recensent, beiden eerder bekroond met genoemde prijs, en dr. Elka Agoston, slavist en cultuurwetenschapper.

Tweede uitreiking twee-jaarlijkse Amy van Markenprijs
Op donderdag 20 november 2008 reikt Stichting Leonora Christina voor de tweede maal de Amy van Marken vertaalprijs uit.

De prijs valt ten deel aan Bertie van der Meij voor haar vertaling getiteld Sterven van liefde en leven van wijn. Een bloemlezing uit de Epistels en Zangen van Fredman van liederen van de Zweedse auteur Carl Michael Bellman (1740-1795), met een inleiding door de vertaalster, verschenen bij Uitgeverij Voltaire te 's-Hertogenbosch. De prijs bestaat uit € 5.000,- en een oorkonde.

De jury voor deze tweede toekenning van de Amy van Markenprijs bestond uit drs. Tanja Bouwman, medewerker (Noors) Faculteit der Geesteswetenschappen, Leerstoelgroep tweede-taalverwerving UvA, prof. dr. Godelieve Laureys, hoogleraar Scandinavische taal- en letterkunde RU Gent en drs. Pauline Sarkar, oud-docent Frans RUG, literair vertaler uit het Frans, directeur Stichting Frankfurter Buchmesse '93.

Eerste uitreiking twee-jaarlijkse Amy van Markenprijs
Op vrijdagmiddag 24 november 2006 reikt Stichting Leonora Christina voor de eerste maal de Amy van Marken vertaalprijs uit.

De prijs van € 5.000,- zal worden uitgereikt aan de vertalers Diederik Grit en Edith Koenders voor hun gezamenlijke vertaling getiteld Het gelukkige Arabië van de Deense auteur Thorkild Hansen (1927-1989). Het gelukkige Arabië, met een nawoord van Ronald E. Kon, is in 2005 verschenen bij Uitgeverij De Geus te Breda. Deze roman van een Deense expeditie 1761-1767 verscheen oorspronkelijk in 1962 onder de titel Det lykkelige Arabien. En dansk ekspedition 1761-67.

De jury die het bestuur in deze heeft geadviseerd bestond uit Henk van der Liet, hoogleraar Scandinavische talen en culturen aan de UvA, Pauline Sarkar, vertaler, oud-universitair hoofddocent afdeling Romaanse Talen en Culturen aan de RuG en directeur van de Frankfurter Buchmesse-stichting 1993 en Rita Verschuur, auteur en vertaler uit het Zweeds.
U bent van harte uitgenodigd om bij de uitreiking aanwezig te zijn

Lustrumprogramma
Op vrijdagmiddag 23 september a.s. viert Stichting Leonora Christina haar eerste lustrum in Athena's boekhandel in Groningen. De Stichting wil de kennismaking van het Nederlandstalig publiek met kwalitatief uitstekend literair werk uit Scandinavië (zowel hedendaags werk als klassieken) bevorderen met bijzondere aandacht voor het werk van vrouwelijke auteurs. Met dat doel subsidieert zij vertaalprojecten, waardoor het voor uitgevers aantrekkelijker wordt om dit werk in het Nederlands uit te geven. Met financiële steun van de Stichting is inmiddels een aantal interessante uitgaven gerealiseerd en er zijn nieuwe onderweg.

Muziekprogramma Lustrum
Muziekprogramma -  23. September 2005, Groningen t.g.v. het lustrum van Stichting Leonora Christina

Vibeke Knudsen, mezzosopraan en Ani Avramova, piano

Twee-jaarlijkse prijs voor literaire vertalingen uit Scandinavische talen ingesteld
Op vrijdagmiddag 23 september a.s. viert Stichting Leonora Christina haar eerste lustrum in Athena's boekhandel, Oude Kijk in 't Jatstraat 42 in Groningen. 

De Stichting wil de kennismaking van het Nederlandstalig publiek</strong> met kwalitatief uitstekend literair werk uit Scandinavië (zowel hedendaags werk als klassieken) bevorderen met bijzondere aandacht voor het werk van vrouwelijke auteurs. Met dat doel subsidieert zij vertalingen hiervan, waardoor het voor uitgevers aantrekkelijker wordt om dit werk in het Nederlands uit te geven. Met financiële steun van de Stichting is inmiddels een aantal interessante uitgaven gerealiseerd, zoals poëzie van de Zweedstalige Finse Edith Södergran en de Noor Olav H. Hauge, en korte verhalen van de Deen Jan Sonnergaard. Nieuwe uitgaven zijn in voorbereiding.